Problemen bij ICO’s – prijs Bitcoin en Ethereum verder onderuit

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Problemen bij ICO’s – prijs Bitcoin en Ethereum verder onderuit

By Onose Enaholo - Kort bericht
Bijgewerkt 26 January 2023

De prijzen van Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en vele andere cryptomunten lijken in een vrije val terechtgekomen. De prijs van Bitcoin staat op dit moment gelijk aan de prijs van december vorig jaar, voor de explosieve koersstijging waarbij de $ 20.000 aangetikt zou worden. Na een korte adempauze binnen de vallende prijzen, heeft het ingrijpen van de SEC (Securities and Exchange Commission) bij twee ICO’s ervoor gezorgd dat de prijzen verder dalen. Wat is de relatie en wat betekent dit voor de toekomst van de cryptovaluta en de blockchain?

Airfox en Paragon Coin op de vingers getikt door SEC

De SEC had al aangegeven dat het de ICO’s beter in de gaten zou houden eerder dit jaar. Vooral de ICO’s die in feite draaien om het aanbieden van een ‘security’ zouden zich aan de regels moeten houden. Dit betekent niet dat het verboden wordt, zoals veel mensen denken. Het betekent dat de ICO geregistreerd moet worden en zich aan de richtlijnen van de SEC moet houden om vervolgens aan het werk te gaan. Airfox noch Paragon heeft dit gedaan. Het resulteerde in een akkoord tussen de SEC en ICO’s waarbij laatstgenoemden een schikkingsbedrag hebben moeten betalen. Veel investeerders zijn gedupeerd en het is onduidelijk wat hiermee gedaan wordt.

Hoe heeft dit invloed op de prijzen van cryptovaluta?

De prijzen van Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP), drie munten uit de grote top vijf, lieten een directe koersdaling zien na het nieuws. Hier moet aan toegevoegd worden dat de prijzen al langere tijd daalden. Dat de markt relatief scherp reageert op de SEC-regelgeving en het ingrijpen, is niet meer dan logisch. De markt van de cryptovaluta en blockchain bevindt zich volgens velen in een redelijk grijs domein. Amerika, de Europese Unie, Malta en India zijn allemaal in gesprek om te kijken wat er gedaan kan worden om wettelijke kaders te maken waarbinnen dit gebied toegestaan kan worden.

Is het wachten op een wettelijk kader voor de blockchain en cryptovaluta?

Dat heeft twee gevolgen. Allereerst houden (institutionele) investeerders zich direct op de achtergrond totdat er duidelijkheid is. Veel mensen hebben hun munten met spoed verkocht na de vallende prijzen, nog meer mensen zijn gaan verkopen toen het woord ‘illegaal’ in het nieuws kwam rond de ICO’s. Maar wat nog meer geldt, is dat er te veel onduidelijkheid is. De markt van cryptovaluta gaat al een aantal jaren mee, maar staat nog in de kinderschoenen. Wetgevers, institutionele beleggers, cryptovaluta exchanges, startups en ontwikkelaars kijken allemaal naar elkaar om te zien wat er gebeurt. Pas wanneer er meer duidelijkheid is over de invulling van de regelgeving in 2019, met name het onderscheid tussen een utility token en een security, pas dan wordt de markt opengebroken. Maar is dát eigenlijk wel wat we willen voor een ‘decentrale cryptovaluta’? De toekomst zal het uitwijzen.