Rapport: landen met een laag bbp realiseerden in 2020 grote Bitcoin winsten

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Rapport: landen met een laag bbp realiseerden in 2020 grote Bitcoin winsten

By Alice Leetham - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van een Bitcoin op een landkaart

Volgens een rapport van Chainalysis scoorden landen als Vietnam en Turkije veel hoger qua Bitcoin winsten dan met hun bbp

Toen Bitcoin een golf van institutionele beleggers zag en vorig jaar nieuwe recordhoogtes bereikte, behaalden veel mensen winst met deze cryptovaluta. Maar wie profiteerden hier het meest van? Deze vraag werd gisteren in een gepubliceerd rapport van Chainalysis beantwoord, dat de Bitcoin winst geografisch uitsplitst.

Het rapport toonde aan dat de Verenigde Staten, met een gerealiseerde Bitcoin winst van 4,1 miljard dollar, het peloton vorig jaar ver voor was. Dit was namelijk meer dan drie keer zoveel als China, dat met 1,1 miljard dollar de tweede plaats innam. Japan en het Verenigd Koninkrijk stonden op de derde en vierde plaats met respectievelijk 0,9 en 0,8 miljard dollar.

Hoewel China historisch gezien het hoogste transactievolume aan ruwe cryptovaluta’s had, was er vorig jaar de gigantische instroom van de op de Verenigde Staten gerichte uitwisselingen, iets wat de Verenigde Staten waarschijnlijk geholpen heeft om de eerste plaats in te nemen.

De Amerikaanse investeerders begonnen zich tegen het einde van het jaar van de andere landen los te maken, waarbij vrijwel al hun activiteiten op Coinbase plaatsvond. Bijna alle landen kenden hun grootste stijging tijdens deze tijdsperiode, maar de gegevens suggereren dat de andere landen meer crypto’s aanhielden, terwijl de Amerikaanse investeerders deze tegen hogere prijzen verkochten.

Wat wellicht nog verrassender is, is dat deze Bitcoin investeringen voor veel landen niet met hun traditionele economische statistieken correleren. India heeft bijvoorbeeld een bbp van 2,9 biljoen dollar en is de vijfde grootste economie ter wereld. Ondanks dit en zijn enorme bevolking, stond het land slechts 18e qua Bitcoin winst.

Dit kan echter door de soms vijandige houding van de overheid ten aanzien van crypto verklaard worden. De Reserve Bank of India verbood de cryptohandel in 2018 en dit verbod werd pas in maart vorig jaar opgeheven.

Aan de andere kant boekten veel landen met een laag bbp een grote investeringswinst in Bitcoin. Hoewel het slechts 53e in de bbp ranglijst staat, realiseerde Vietnam de 13e hoogste Bitcoin winst in 2020. Dit werd door de crypto-acceptatie van het land aangedreven, waardoor Vietnam alsook de tiende plaats op de globale crypto-adoptie index van vorig jaar innam.

Andere landen die internationaal meer invloed hebben dan de omvang doet vermoeden, zijn onder meer Tsjechië, dat de 54e plaats qua bbp innam maar 17e qua Bitcoin winst, en Turkije, dat de 16e plaats qua Bitcoin winst realiseerde, maar slechts 25e op de bbp ranglijst staat.

Het lijkt erop dat Bitcoin een goed presterende activa voor beleggers in opkomende markten is, die anders geen toegang tot dergelijke activa zouden hebben.