Rusland verbiedt crypto niet, overweegt markt te reguleren

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Rusland verbiedt crypto niet, overweegt markt te reguleren

By Sanne Moonemans - Kort bericht

Een werkgroep van het Russische parlement stelt dat er "mechanismen" moeten zijn om cryptotransacties te controleren.

Regelgeving in plaats van verbod

Volgens Russische bronnen heeft een werkgroep van de Doema, de lagere kamer van het Russische parlement, haar steun uitgesproken voor het reguleren in plaats van het volledig verbieden van bitcoin en andere cryptocurrencies.

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, is een van de grootste en meest prominente voorstanders van cryptocurrencies in Rusland. Volgens hem zou het verbieden van crypto het equivalent zijn van het verbieden van internet en zou dat "onmogelijk" zijn.

Ministerie en Centrale Bank zijn het niet eens

De aankondiging kwam te midden van lopende besprekingen tussen de Centrale Bank van Rusland (CBR) en het ministerie van Financiën van het land. Ze kunnen het niet eens worden over hoe Rusland in de toekomst met crypto en regelgeving moet omgaan.

Het artikel beweert dat ongeveer 50 experts hebben deelgenomen aan een panelsessie van de Doema genaamd "On the Questions of Cryptocurrency Regulation". Het panel concludeerde dat "effectieve en transparante" regulering van digitale activa de voorkeur had boven een volledig verbod, zij het met mechanismen om "cryptocurrency-transacties te controleren".

Wie kan het hardst slaan?

Zoals opgemerkt in het artikel, is de belangrijkste conclusie de steun van de werkgroep voor de benadering van regulering door het ministerie van Financiën, in tegenstelling tot het feit dat de CBR nog grotere beperkingen op crypto nastreeft.

In januari kondigde de Russische Centrale Bank een voorstel aan om cryptomining te verbieden en de nog te ontwikkelen CBDC, een Russische digitale valuta, te promoten. Het ministerie van Financiën reageerde snel met een eigen voorstel en zei dat digitale activa op dezelfde manier moeten worden behandeld als fiat-valuta's in termen van regelgeving.

Weinig tot geen vrijheid

Nu is het vrij duidelijk dat investeerders achter het ministerie van Financiën staan, maar eventuele regelgeving kan ook verstikkend werken.

Om in crypto te mogen investeren, moeten consumenten een test doorstaan en die uiteraard goed doorstaan. Hieruit blijkt dat ze voldoende kennis hebben van crypto. Daarnaast mogen ze niet meer dan 600.000 roebel per jaar in crypto investeren, wat neerkomt op 5.700 euro. Mocht dit daadwerkelijk worden doorgevoerd, dan weet je zeker dat de komende bull run niet uit Rusland zal komen, zeker niet als de roebel blijft dalen.

Wat wil Poetin?

Het wetsvoorstel van het ministerie stelt voor crypto investeerders op zijn minst enige vrijheid te geven. De centrale bank heeft opnieuw voorgesteld om cryptocurrencies in welke vorm dan ook illegaal te verklaren en boetes uit te reiken aan iedereen die er iets mee doet.

Maria Stankevich van crypto-exchange EXMO biedt enige context: “De laatste tijd doet de cryptoreguleringssituatie in Rusland denken aan een circus. Eerst wil de centrale bank alles verbieden, dan zegt president Vladimir Poetin dat hij iets anders wil en komt er een goede rekening uit, opgesteld door het ministerie van Financiën.”

KYC-beleid en registratie

Naast deze beperking blijft het Russische ministerie van Financiën polissen lenen van andere landen, aangezien veel andere landen mijlenver voorlopen op het gebied van voorwaarden of regelgeving en Rusland niet achter kan blijven. Zo moeten alle cryptobedrijven een strikt KYC-beleid (Know Your Customer) hebben en moeten bedrijven een licentie verkrijgen en worden opgenomen in een cryptoregister. Het is nog niet duidelijk welke overheidsinstantie dit gaat afhandelen.