Slachtoffers van een crypto scam smeden eigen plan om hun schade te verhalen

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Slachtoffers van een crypto scam smeden eigen plan om hun schade te verhalen

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van het nemen van een vingerafdruk

Na door een crypto netwerkmarketing scam misleid te zijn, probeerde een groep Chinese investeerders hiervan met een eigen scam te herstellen

Lokale Chinese autoriteiten hebben naar verluidt een groep oplichters gearresteerd die een nep-investeringsprogramma voor cryptogeld hadden opgezet, dat gelanceerd werd nadat ze zelf bedrogen waren door een reeks van verschillende crypto-gerelateerde scams.

Een artikel dat door het Public Information Network Security Supervision Bureau op het WeChat platform vrijgegeven werd, onthulde dat een investeerder met de naam Yang, een nep-investeringsscam had gecreëerd nadat hij meer dan 100.000 yuan (ongeveer 12.800 euro) aan een crypto netwerkmarketing scam had verloren.

Yang, die in de veertig is, werkte met twee andere investeerders samen die ook ieder misleid waren door crypto oplichters en lanceerden vervolgens een nep-mobiele app met een bijbehorend token genaamd de “Baiye Chain”. Volgens de berichten lokte hun operatie meer dan 20 leden uit de Lianyungang, Yancheng, Huai’an en andere regio’s.

Het plan van Yang werd echter snel door de lokale autoriteiten ontdekt, nadat investeerders die het bedrog hadden opgemerkt, Baiye Chain bij de politie hadden gemeld. Na het kantoor van het bedrijf te hebben opgespoord en binnen te zijn gevallen, arresteerden de autoriteiten Yang en zijn handlangers, die naar verluidt al 300.000 yuan (bijna 38.400 euro) aan inkomsten hadden kunnen vergaren.

Uit onderzoek bleek dat de app aan een externe uitwisseling gekoppeld is. Nadat de fondsen van de belegger op de uitwisseling waren binnengekomen, deden ze geen relevante ‘blockchain’ investering, maar stortten ze de fondsen naar een privérekening, en die rekeninghouder bleek Yang te zijn. De politie die de zaak behandelde, volgde het spoor en nam hem al snel in bewaring.

De post voegde er tevens aan toe dat de politie ontdekte dat een niet bekendgemaakt technologiebedrijf in de provincie Henan medeplichtig was geweest aan het assisteren van Yang bij de ontwikkeling van de Baiye Chain App, omdat het van tevoren al wist dat het hoofddoel van de app was om anderen op te lichten. Het bedrijf had Yang en zijn handlangers geholpen bij de creatie van virtuele mining software.

Met deze gegevens arresteerde de politie ook de belangrijkste leden van het bedrijf, die het artikel Li en Hu noemden, en namen hun computers plus mobiele telefoons in beslag.

Het aantal crypto scams zijn verergerd terwijl China in het gehele land aan de uitvoering van de central bank digital currency (CBDC) pilottests werkt. Een nieuwe scam dat fraudeurs gebruiken is het nabootsen van CBDC testgroepen, waarbij individuen verzekerd worden dat ze met hun initiële beleggingen een hoog rendement zullen behalen. Deze initiële investeringen beginnen over het algemeen rond de 10.000 yuan (1.280 euro).

Aan het einde van de WeChat post spoort de cyberpolitie de lezers aan om strategisch te blijven en op hun hoede te zijn voor crypto-investeringen die worden aangeboden, om zo te voorkomen dat ze eveneens het slachtoffer van een scam worden.