Subsidie mijners Noorwegen verdwijnt – mijnen wordt onmogelijk

De wereld van de cryptovaluta werd opgeschrikt door de scherpe prijsdaling van de meeste cryptovaluta. Maar het einde van het slechte nieuws was nog niet in zicht. In Noorwegen was het mijnen van Bitcoin voorheen redelijk rendabel, zelfs met de lagere prijzen van Bitcoin waren er manieren om hier geld aan te verdienen. Nu de Noorse overheid echter besloten heeft om de subsidie af te schaffen op het mijnen waardoor de kosten voor de stroom veel hoger komen te liggen, is het niet langer rendabel om te mijnen. En dat heeft gevolgen.

Afschaffing van de subsidie in januari 2019

De Noorse overheid heeft besloten om al in januari 2019 de subsidie af te schaffen. Dit betekent dat de bedrijven die Bitcoin en andere cryptovaluta mijnen vanaf dat moment de normale belasting over energie moeten betalen. Dit is een klap voor de wereld van de Bitcoin nadat bekend gemaakt werd dat wereldwijd mensen de machines uit hebben moeten zetten na de dalende prijs van Bitcoin. De belasting die betaald moet worden over de energie wordt meer dan dertig keer hoger en daarmee is het niet langer mogelijk om te mijnen en winst te maken. In China kost het mijnen van een Bitcoin op dit moment iets meer dan 3.000 dollar, net als in Saoedi-Arabië. Dit zijn de enige gebieden samen met Canada (4.000 dollar) waar het mijnen op dit moment nog winst oplevert.

Waarom afschaffing?

De Noren stellen dat het vervuilende karakter van de industrie een van de redenen geweest is om de subsidie af te schaffen. De blockchainwereld reageert zelf overwegend positief. Er is altijd veel kritiek geweest op Bitcoin, precies vanwege de vervuilende aard van de cryptovaluta. Overigens zal ook het vullen van de staatskas een reden geweest zijn voor de Noren, aangezien er genoeg bedrijven zijn die over zullen gaan naar het mijnen van andere munten, zoals Bitcoin Cash.

Mogelijke consequenties prijs Bitcoin nog onduidelijk

Wat betekent dit voor de prijs van Bitcoin?

Wat dit betekent voor de koersontwikkelingen, dat is nog niet duidelijk. Voor Bitcoin zelf is het namelijk van ondergeschikt belang. De blockchain wordt niet trager of onveilig wanneer er geen mijners meer zijn in Noorwegen. De blockchain is stabiel genoeg om dit op te vangen. Het zal ook niet direct zorgen voor een enorme stijging van de vraag, aangezien deze bedrijven de munten mijnen om winst te maken. Het kan wel betekenen dat er een afname te zien is in het aanbod aan munten. Wanneer dit het geval is – en het aantal mensen dat Bitcoin kopen wil blijft gelijk – dan zal dit resulteren in een stijging van de prijs per munt. In hoeverre dit op korte termijn merkbaar is, dat blijft voorlopig nog even de vraag.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.