Update van Dash: sneller, maar met zorgen om de privacy

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Update van Dash: sneller, maar met zorgen om de privacy

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

 

Dash heeft een nieuwe update aangekondigd. Dash 12.4 gaat gebruikmaken van een groter aantal processen tussen masternodes om zo snellere transacties te kunnen garanderen. Een sterke ontwikkeling in de tijd waarin de nadruk voornamelijk ligt op de schaalbaarheid, problemen waar onder andere Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) sterk mee te maken hebben. Door meer mogelijke rondes te gebruiken binnen de masternodes kan het aanzienlijk versneld worden. Ontwikkelaar Udjinm6 benadrukt echter tegelijkertijd dat absolute privacy en anonimiteit niet gegarandeerd kan worden én geen doelstelling is voor de ontwikkelaars.

Cryptografisch versleutelen wellicht beter

Udjinm6 geeft aan dat de snellere werking van Dash de doelstelling was bij het verbeteren van de blockchain, iets waarin Dash duidelijk geslaagd is. Tegelijkertijd geeft de ontwikkelaar aan dat de anonimiteit van de gebruikers in hoge mate gewaarborgd wordt, maar dat dit geen garantie biedt. Hij geeft aan dat mensen die anonimiteit van groot belang vinden (bijvoorbeeld bij transacties op het Dark Web) beter gebruik kunnen maken van extra versleutelingen of veiligheidsprotocollen die ervoor zorgen dat de geschiedenis van de cryptovaluta wallet volledig onzichtbaar is voor de ontvanger.

De ontwikkelaars hebben direct aangegeven dat dit ook geen doelstelling was bij het uitrollen van de update. Het ging hier vooral om de schaalbaarheid en de snelheid van de blockchain. Door meer transacties binnen PrivateSend te mixen, wordt het proces sneller en is de herkomst minder makkelijk te herleiden – maar onmogelijk is het dus niet.

Kritiek op de kosten voor transacties

Een ander deel binnen de update is het terugbrengen van het aantal denominaties die nauwelijks gebruikt worden. Op zich een goede ontwikkeling, ware het niet dat dit kan zorgen voor hogere kosten. Het gaat hier om honderdsten aan Dash, iets wat nu niet veel effect heeft met de huidige koers van Dash. Wanneer de prijs van Dash echter gaat stijgen – bijvoorbeeld door de recente update die Dash veel aantrekkelijker maakt – dan worden de kosten hierdoor automatisch ook hoger. En dát is geen aantrekkelijk idee voor de mensen die Dash willen gebruiken om microbetalingen te doen.

Dash klaar voor de toekomst?

De problemen met eventuele schaalbaarheid lijken opgelost door het inzetten van meer processen om de transactiesnelheid te verhogen. Tegelijkertijd zijn er duidelijke problemen die ervoor zorgen dat Dash nog niet toekomstbestendig is. Het niet volledig kunnen garanderen van de anonimiteit is met het oog op de wetgeving eerder voordeel dan nadeel, maar de hogere kosten zijn wel een drempel die ervoor zullen zorgen dat Dash geen oplossing is in de toekomst. Het is aan de ontwikkelaars om hier een passend antwoord op te vinden voordat mensen op zoek gaan naar een alternatieve cryptovaluta om betalingen mee te doen.