Venezuela blokkeert de Coinbase en Mercadolar uitwisselingen

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Venezuela blokkeert de Coinbase en Mercadolar uitwisselingen

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van de vlag van Venezuela met Bitcoins op voorgrond

De twee crypto-uitwisseling platforms zijn sinds 8 september onbereikbaar in het Zuid-Amerikaanse land

Volgens de Venezuela Inteligente, een belangenorganisatie voor digitale rechten in Venezuela, heeft de nationale overheid de toegang van gebruikers tot twee wisselplatforms geblokkeerd.

Inteligente verklaarde dat dit dinsdagavond laat werd ontdekt, en terwijl er geen duidelijke reden of uitkomst achter de actie is verstrekt, hebben de internet service providers (ISP’s) aan de actie deelgenomen om de toegang te blokkeren.

De twee wisselplatforms in kwestie zijn de Amerikaanse crypto-uitwisseling Coinbase en het fiat geldtransferplatform MercaDolar.

Andres E. Azpurua, de directeur van Venezuela Inteligente, heeft onthuld dat dit eerder in het verleden ook is gebeurd.

“Venezuela kent een geschiedenis met het blokkeren van wisselplatforms. Vooral de platforms die gebruikt worden om lokale valuta in vreemde valuta om te wisselen”, legt hij uit.

“Tot voor kort werden ze allemaal opgeheven”, voegde Azpurua eraan toe.

De directeur merkte op dat de beslissing van de regering om de toegang tot Coinbase te blokkeren hem ‘bijzonder stoort’, aangezien er momenteel velerlei crypto-uitwisselingen zijn die wel voor Venezolaanse burgers toegankelijk zijn. Het is op dit moment onduidelijk waarom met name Coinbase werd uitgekozen.

Voorafgaand aan dit incident blokkeerden de Venezolaanse ISP’s op 28 augustus de toegang tot twee grote virtuele privénetwerken (VPN), namelijk Tunnelbear en Psiphon. Dit had echter geen significante invloed op hun functionaliteit.

Het land ervaart momenteel aanzienlijke politieke spanningen na de aankondiging van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaido over een ‘unitair pact’. Een coalitie van politieke partijen steunt de implementatie ervan en eist meer internationale druk tegen Maduro in de aanloop naar de congresverkiezingen in december.

Azpurua wees erop dat de poging om te controleren wie er in een dergelijk politiek beladen klimaat financiering ontvangt één van de vele mogelijke redenen voor deze ISP blokkades zou kunnen zijn.

Inwoners van Venezuela hebben zich in de nasleep van een hyperinflatie tot Bitcoin (BTC) als een toevluchtsoord gewend. Volgens een rapport van Chainalysis houden de meesten zich bezig met peer-to-peer (P2P) uitwisselingen, zoals Paxful en LocalBitcoins. De door de overheid goedgekeurde uitwisselingen worden echter niet zo veel gebruikt.

Verleden maand werd er tevens gemeld dat de Bolivariaanse Raad van burgemeesters de nationale belastingharmonisatieovereenkomst van Venezuela heeft ondertekend. Daarmee werd de cryptovaluta Petro in 305 gemeenten de rekeneenheid voor belastingbetalingen en boetes.

Vice-president Delcy Rodriguez noemde de overeenkomst “historisch”

“Dit akkoord over belastingharmonisatie, dat we na een groot debat onder de 305 Bolivariaanse burgemeesters hebben bereikt, is een ongekende gebeurtenis in ons land”, zei burgemeester Erika Farias.

Venezuela bestaat uit 335 gemeenten die in 23 staten en het hoofd district zijn onderverdeeld.