Zou een digitale euro de dominantie van de USD kunnen uitdagen?

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Zou een digitale euro de dominantie van de USD kunnen uitdagen?

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

De efficiëntie, veiligheid plus het gemak van een digitale euro zouden de USD snel kunnen onttronen

In een persbericht op 20 mei van de centrale bank onthulde Banque de France de succesvolle test van een op blockchain gebaseerde transactie met een digitale valuta van de centrale bank.

Velen zijn van mening dat digitale valuta’s, zoals Libra van Facebook en Bitcoin, de USD kunnen uitdagen wanneer ze door het geld en goud van de belastingbetaler ondersteund worden.

In de test heeft de Société Générale (één van de grootste investeringsbanken van Frankrijk) ongeveer 40 miljoen euro (44,4 miljoen dollar) aan gedekte obligaties uitgegeven in de vorm van security tokens. Deze obligaties werden vervolgens rechtstreeks geregistreerd op een openbare blockchain en verrekent als digitale euro.

Een blockchain functioneert als een digitale lijst die voor elke financiële transactie de nodige beveiliging biedt. Elke transactie wordt een ‘blok’ en de blockchain genereert een lijst met transacties die niet bewerkt kan worden. Dit zorgt ervoor dat niemand dezelfde eenheid van digitale valuta tweemaal uitgeven kan, en het is dezelfde technologie waar de meeste digitale valuta afhankelijk van zijn.

De recente tests van Banque de France zijn uitgevoerd om de haalbaarheid van het gebruik van een digitale euro te analyseren. Het oorspronkelijke plan voor het project was enkel de handel tussen banken te testen.

De centrale bank van Frankrijk is van plan dit de komende weken naar andere partijen uit te breiden, waaronder financiële instellingen en bedrijven.

Op het moment van schrijven heeft de bank weinig over de projecten bekendgemaakt. Volgens BTC-ECHO, een Duitse crypto nieuwsbron, komt dit door het belang en het potentieel van het gehele project.

“Het feit dat Banque de France nog steeds informatie achterhoudt, is te danken aan het belang en de reikwijdte van de digitale euro. De valuta is een prestigeproject met een signaaleffect voor het buitenlands beleid; de bank kan het zich niet permitteren op het internationale toneel te falen. Daarom worden er slechts stapsgewijs delen van de roadmap gepubliceerd. Ondanks de aantrekkingskracht van het project benadrukt de bank de huidige ‘sandbox status’ van de centrale bank haar digitale valuta”, legden ze uit.

Veel landen in Europa en Azië kijken uit naar de implementatie van digitale valuta’s. Het Duitse Deutsche Bank rapport, dat afgelopen januari gepubliceerd werd, stelde dat ze “de betalingen, het centrale bankwezen en het evenwicht van de economische macht radicaal kunnen veranderen”.

China loopt al voorop met de gedeeltelijke implementatie van de digitale yuan. Het is al in omloop gebracht bij geselecteerde overheidsfunctionarissen in de Xiangcheng regio in Suzhou, die het gebruik ervan testen.

De digitale yuan zal naar verwachting de automatisering verhogen, betalingsprocessen verkorten en meer beveiliging bieden.