Zuid-Koreaanse president belooft belastingvrije crypto en legalisatie van ICO’s

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Zuid-Koreaanse president belooft belastingvrije crypto en legalisatie van ICO’s

By Sanne Moonemans - Kort bericht

De nieuw gekozen president van Zuid-Korea, Yoon Suk-Yeol, wordt in mei president. Hij is een groot voorstander van crypto en doet zelfs onderzoek naar het verbod op ICO's. Hij heeft ook zijn eigen NFT's. Hij beloofde onder meer een belastingverlaging op crypto en de goedkeuring van Initial Coin Offerings (ICO's), waar investeerders de eerste munten van een project kunnen kopen, meldt Nikkei Asia. Wordt Zuid-Korea het nieuwe Bitcoin-paradijs?

Yoon, lid van de conservatieve People Power Party, beloofde ook, naast het goedkeuren van ICO's, om de winsten van cryptocurrency handel niet te belasten. Dit zou gelden tot een bedrag van 50 miljoen gewonnen (£38.337). Op deze manier worden cryptowinsten op dezelfde manier in rekening gebracht als aandelenwinsten.

Bitcoin belasting in Zuid-Korea

De nieuwe president van Zuid-Korea is vooral populair bij crypto-eigenaren vanwege bepaalde verkiezingsbeloftes. Zo belooft hij de limiet van belastingvrije crypto-activa te verhogen van 2.000 naar 40.000 dollar. Een mooie bonus voor veel Zuid-Koreaanse bezitters van Bitcoin of andere cryptocurrencies. Deze belofte zou van Zuid-Korea het grootste crypto-belastingparadijs ter wereld maken.

Daarnaast onderzoekt de nieuwe president van Zuid-Korea opties om het verbod op Initial Coin Offerings (ICO's) terug te draaien. Een zet die voor veel verdeeldheid in het land zorgde. Vanwege de vele oplichting zijn ICO's in 2017 in Zuid-Korea verboden. Een ICO is een vorm van crowdfunding om kapitaal aan te trekken met behulp van cryptocurrencies. Je koopt digitale tokens in de hoop dat het project succesvol zal zijn en de vraag en waarde ervan in de toekomst zal toenemen. Zeer riskant, omdat het project pas van start gaat als het financieringsdoel is bereikt.

Verbod op ICO's

Met het huidige verbod op ICO's en belastingvrije winsten die veranderen in $36.650, hebben crypto-investeerders veel om enthousiast over te worden. Zuid-Koreaanse cryptostart-ups hoeven niet meer naar landen als Singapore te verhuizen als ze een ICO willen organiseren.

"Nu ICO's zijn verboden, hebben we geen andere keuze dan munten uit te geven in Singapore en andere landen. Ventures en startups zullen gemakkelijk geld van investeerders kunnen ophalen als het verbod wordt opgeheven”, aldus de secretaris-generaal van de Korea Blockchain Association.

Munten stegen na het verlies van de huidige president

De 61-jarige Suk-yeol voerde strategisch campagne en richtte zich tijdens de verkiezingen op jonge kiezers. Hij is sterk in non-fungible tokens, en tijdens zijn verkiezingscampagne lanceerde hij zelfs zijn eigen NFT-collectie. De verkiezingsoverwinning was een historische nek-aan-nekrace. Suk-yeol versloeg zijn Democratische rivaal met een minimaal verschil.

Zuid-Koreaanse valuta's stegen fors na de winst van de president. De huidige president, Moon Jae-In, nam een harde lijn tegen crypto-uitwisselingen. Zij mochten vanaf september 2021 geen Zuid-Koreanen meer als klant accepteren. Daarnaast was er vrijwel geen duidelijkheid over de belasting op crypto. Daar komt nu verandering in, als we Yoons beloften mogen geloven.

Steun van de Democratische Partij is cruciaal

Deze plannen kunnen echter nog steeds worden onderbroken. Dat komt omdat meerdere partijen goedkeuring moeten geven, aldus nieuwsplatform Nikkei Asai:

“Yoon kan een deel van zijn cryptocurrency-beleid implementeren, maar zijn 'geen belasting' toezegging heeft de Nationale Vergadering nodig om een belastingaanslag te herzien. De wetgever zal ook een wetsvoorstel moeten aannemen om een agentschap op te richten om digitale activa te reguleren.”

Het nieuwsplatform zegt dat daarvoor de medewerking nodig is van de Democratische Partij van de huidige president, die dus niet zo'n fan was van crypto. Deze partij heeft een meerderheid van 300 zetels in de wetgevende macht.

Worden beloften nagekomen?

Het crypto-nieuws is gestimuleerd door de winsten van Yoon. Maar of zijn beloftes uitkomen, hangt van meerdere factoren af. Het enthousiasme kwam tot uiting in cryptoprijzen, waaronder de Zuid-Koreaanse ICON (ICX), die in de uren na de verkiezingen met 60% steeg. Dit kan echter de andere kant op gaan als derden de plannen van Yoon dwarsbomen. Vanaf mei, als Yoon erbij komt, horen we meer over de beloften van deze crypto-president.